Korte, flitsende en spraakmakende opera op allerlei (on)mogelijke plekken.


Fast Opera Productions (FOP) is een operagezelschap 

dat de hedendaagse tijdgeest vertegenwoordigt in 

het operalandschap. Door middel van het maken en 

produceren van compacte opera’s brengt FOP het 

publiek in aanraking met muziektheater van nu.

Musici FOP


  • fluit/piccolo              Janneke Groesz
  • hobo/althobo            Dorine Schoon
  • fagot                         Renee Knigge
  • trombone                 Joost Geevers
  • slagwerk                  Johannes Terpstra/Jeroen Geevers
  • viool                         Merel Junge
FOP voert nieuwe opera's uit op allerlei (on)mogelijke plekken: het achtertoneel van het Lucent Danstheater, de kelders van het stadhuis van Zwolle, de Beurs van Berlage, het Olympisch Stadion, het muziekgebouw aan het IJ, de Haagse Grote Markt en festivals als Festival Classique, Festival Zwart, de Haagse Muziek3daagse en de Internationale Muziekzomer Gelderland. Ook speelde FOP voor radio1 en radio4. 

De opera's van FOP zijn kort en worden door FOP zelf bedacht, gemaakt, geschreven, gespeeld en geproduceerd. Dit doet FOP in samenwerking met verschillende componisten, regisseurs, tekstschrijvers en zangers. FOP werkte o.a. samen met componisten als Chiel Meijering, Thijs Borsten, Patrick van Deurzen, Edward Top en Leonard Evers, regisseurs Paul Kramer en Marcel Sijm en schrijvers Marijke Schermer, Koos Meinderts en Anne Lichthart. 


Naast de lopende producties is FOP in juli 2012 gestart met het maken van Fast Opera's op internet. Elke maand koos FOP een actueel onderwerp waar vervolgens in een week een Fast Opera van gemaakt werd. In een dag werd deze opgenomen en geschoten en vervolgens op YouTube gezet. Elke eerste vrijdag van de maand ging de online fast opera in premiere op de tvzender BRAVAnl. Klik HIER om alle online fast opera's te zien!


Behalve eigen FOPera's maakt FOP ook in opdracht. Verschillende bedrijven en particulieren hebben al hun eigen Fast Opera. Wil jij ook een Fast Opera op je lijf geschreven? Neem dan contact met ons op!